KPOT 2020: Ekipa PD Šoštanj si je s 3. mestom v D kategoriji prislužila nastop v Črni Gori

PD 22. junij, 2020
355
KPOT 2020: Ekipa PD Šoštanj si je s 3. mestom v D kategoriji prislužila nastop v Črni Gori

Četudi je letos vrhunec planinske orientacijske sezone odpadel, je ta konec tedna Mladinska komisija pod okriljem Planinske zveze Slovenije organizirala manjše enodnevno planinsko orientacijsko tekmovanje na Medvedjem Brdu. Pomerilo se je 27 ekip iz vse Slovenije. Kar v treh kategorijah (B, C, D) so zmagali tekmovalci iz planinskega društva Poljčane in v kategoriji E člani planinskega društva Polzela. Najboljše ekipe so se uvrstile na balkansko prvenstvo, ki bo jeseni v Črni gori.

Na območju Medvedjega Brda, v Idrijskem-Cerkljanskem hribovju, je v soboto, 20. junija, potekala enodnevna orientacija. Zaradi epidemije koronavirusa je letos vrhunec planinske orientacijske sezone odpadel, prav tako zaključek SPOT-a (Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje). Ko so se razmere v Sloveniji dovolj umirile, se je zelo na hitro organizirala majhna skupina navdušencev iz Mladinske komisije PZS, ki ni želela, da bi bila letošnja sezona planinske orientacije povsem izgubljena. Odločili so se, da konec junija organizirajo manjšo enodnevno planinsko orientacijsko tekmovanje na Medvedjem Brdu, ki je služilo uvrstitvi najboljših ekip na balkansko prvenstvo in nagradni tabor. Tekmovanje so poimenovali KPOT 2020 - kvalifikacijsko POT. »To seveda ne bo pravi SPOT in tudi zmagovalci ne bodo poimenovani državni prvaki. Bo pa vseeno prijetna priložnost, da se ponovno srečamo in uživamo v iskanju prizem,« so zapisali v povabilu na srečanje.

Tudi letos je moral biti zmagovalec najboljši v poznavanju teoretičnega in praktičnega dela. Na treh »živih« točkah so se tekmovalci pomerili s poznavanjem vozlov, prve pomoči in poznavanju gorskih jezer oziroma voda. Bile so tudi tri »polžive« točke, kjer ni bilo človeka, temveč so bile zgolj naloge za reševanje. Tam so morali tekmovalci izmeriti azimut, določiti višinsko razliko in odgovoriti na zvito vprašanje. Poudarek je bil na orientacijskem in splošnem planinskem znanju, saj so bile proge precej tehnično zahtevne, prav tako so bili testi in vrisovanja nekoliko težji kot običajno.

Ekipo PD Šoštanj D so sestavljali Bojan Rotovnik, Janez Kugonič, Jan Ostervuh ter Jure Grudnik.

Rezultati kvalifikacijskega tekmovanja POT:

Kategorija B: PD Poljčane, OŠ Petrovče, OŠ Petrovče Kategorija C: PD Poljčane, PD Polzela, PD Borovnica Kategorija D: PD Poljčane, PD Slivnica pri Celju, PD Šoštanj Kategorija E: PD Polzela, Poljčane, PD Zabukovica

Več o samem tekmovanju ter fotogalerijo si lahko ogledate na spletni strani PZS.

Vir: Spletna stran PZS.

Iskanje