Otvoritev praznovanj ob 100. letnici PD Šoštanj in izid Planinskega popotnika

PD 12. januar, 2004
338
Otvoritev praznovanj ob 100. letnici PD Šoštanj in izid Planinskega popotnika
V četrtek, 8. janurja je predsednik PD Šoštanj, Bojan Rotovnik, otvoril praznovanje 100. letnice Planinskega društva, predstavljena pa je bila tudi nova številka Planinskega popotnika.

S četrtkovim večerom v Mestni galeriji Šoštanj se je tudi uradno pričelo praznovanje 100. letnice Planinskega društva Šoštanj. V krajšem programu, ki so ga pripravili kvintent Dobroveljski fantje (umetniški vodja Blanka Rotovnik) in po nagovorih župana občine Šoštanj, g. Kopušarja ter predsednika Športne zveze Šoštanj g. Skornšeka, je predsednik PD Šoštanj, Bojan Rotovnik, tudi uradno otvoril praznovanje.

PD ne bo praznovalo samo en dan, ampak je praznovanju namenjeno kar celo leto. V vsakem mesecu bo temu namenjena vsaj ena prireditev.

V nadaljevanju je bila predstavljena še nova številka Planinskega popotnika. V tokratni - 13. po vrsti - na 100 straneh (za 100 let 100 strani) lahko preberete o:

- zgodovini planinskega društva

- protokolu na planinskih slovestnostih (dodan je še notni zapis himne slovenskih planincev Oj Triglav, moj dom)

- seznanjajo vas s planinskim muzejem v Mojstrani, o tem kdo je v letu 2003 prehodil Trško pot in se registriral

- med novicami iz domačih logov lahko preberete o Dnevih rekreacije in pohodu na Smrekovec, Ravenski poti, Plezališču v Florjanu, Turistični karti občine Šoštanj

- dobro je vedeti tudi kaj o varnosti (predstavi se vam Gorska reševalna služba Slovenije, izvemo kaj je dobro vedeti o uporabi mobilnih telefonov v gorah)

- če brskate po spletu, potem preberite članka o spletnih straneh PD in Portalu Šoštanj.info

- niso pozabili nizi na tiskano literaturo in tako vas v Popotniku čaka `navodilo` kako planinsko literaturo poiskati v sistemu Cobiss/opac in seznam oz. bibliografija planinske literature v knjižnici Šoštanj, predstavita se tudi Planinski vestnik in Vodnik po Savinjski poti

- posebej s fotografijam se predstavijo tudi tisti, ki so jo s Planinskim popotnikom mahnili naokrog

- potepali smo se - vtisi, javljanja, reportaže iz Koroških Visokih tur, Sauleka, ½Jezne žene½, Romunija in Karpati, Reunion in Piton des Neiges, Paklenica, Gozdno turistična pot pod Uršljo goro

- v sredini tokrat najdete program prireditev ob 100- letnici PD Šoštanj in Aktivnosti Vodniškega odseka PD Šoštanj, ki mu sledijo kategorizacija planinskih poti in opisi drzštvenih izletov

- o članstvu in članarini si lahko preberete v članku Zakaj postati član Planinskega društva Šoštanj

- PD Šoštanj sodeluje tudi z drugimi društvi in organizacijami in tako se v Planinskem popotniku predstavijo Jamarski klub Topolšica, Lovska družina Smrekovec Šoštanj, Taborniški rod Pusti grad Šoštanj.

- skrbimo tudi za varstvo narave. V ta namen smo ustanovili Odsek za varstvo narave, v januarju pa organiziramo tudi okroglo mizo Kako ohraniti Smrekovec?

- ob koncu se predstavijo še mladinski, vodniški in markacijski odsek in sekcije (Zlatorog, Gaberke in Pohodniška sekcija društva upokojencev)

- v uradnih objavah najdemo še Pravilnik vodniškega odseka PD Šoštanj

Za urejanje sta poskrbela Andreja Konovšek in Bojan Rotovnik, lektoriranje je opravila Jožica Andrejc, oblikovanje pa je prevzel Vinko Pejovnik ml..

Planinski popotnik je bil tiskan v nakladi 500 izvodov, izdajo pa so omogočili: Občina Šoštanj, TE  Šoštanj, KS Šoštanj, Kmetijska zadruga Šaleška dolina, Zavarovalnica Adriatic, Vp studio Vinko Pejovnik.

Iskanje