Pesem ½Oj, Triglav½ je iz - Maribora

PD 8. januar, 2004
349
Pesem ½Oj, Triglav½ je iz - Maribora
Znana pesem Oj, Triglav, moj dom je zlasti med ljubitelji planin zelo priljubljena. Večina meni, da je njen avtor narodni buditelj, župnik in graditelj triglavske postojanke Jakob Aljaž. Toda ta je le avtor glasbe. Besedilo pesmi Oj, Triglav, moj dom je d

VEčER: četrtek, 8. Januar 2004 - Stran: LJUDJE, ZANIMIVOSTI

Radgončan Matija Zemljič avtor besedila pesmi Oj, Triglav, moj dom, ki jo je uglasbil Jakob Aljaž

Pesem ½Oj, Triglav½ je iz - Maribora

Kako je nastala pesem Oj, Triglav, moj dom - Matija Zemljič, po rodu Prlek, bi si zaslužil vsaj spominsko ploščo

Znana pesem Oj, Triglav, moj dom je zlasti med ljubitelji planin zelo priljubljena. Večina meni, da je njen avtor narodni buditelj, župnik in graditelj triglavske postojanke Jakob Aljaž. Toda ta je le avtor glasbe. Besedilo pesmi Oj, Triglav, moj dom je delo Radgončana Matije Zemljiča. Prvič je bilo objavljeno leta 1894, torej pred 110 leti, v rokopisnem bogoslovnem glasilu Lipica v Mariboru. Pod njim se je avtor podpisal s psevdonimom Slavin. Leto kasneje je bila pesem objavljena še v mariborskem dijaškem listu Zora. Župniku Jakobu Aljažu je bilo besedilo zelo všeč in zato je že leta 1896 zanj napisal melodijo. Še istega leta so pesem javno zapeli ob odprtju prve slovenske triglavske koče na Kredarici.

Jakobu Aljažu in tudi vsem, ki so že takrat zanimivi pesmi prisluhnili, pa ni bilo znano, kdo je pravzaprav njen avtor. Tega tudi v poznejših letih številnim, ki so želeli odkriti avtorja, ni uspelo razvozlati. Še danes veliko Slovencev ne ve za avtorja besedila pesmi. Toda zanesljivi viri, predvsem pa prispevek Slavka Klinarja v knjigi Cirila Ambroža Prlekija, ki je izšla pred leti, ob stoti obletnici ustanovitve Planinske zveze Slovenije, torej leta 1993, pričajo, da je avtor besedila te priljubljene pesmi Radgončan Matija Zemljič. To je bil duhovnik ter pesnik in prevajalec, rojen 25. januarja 1873 v bližini Gornje Radgone. Po podatkih pokojnega akademika dr. Antona Trstenjaka je bil rojen v Stavešinskem Vrhu viničarskim staršem. Njegove rojstne hiše v tem kraju ni. Matija Zemljič je bil velik del življenja župnik pri Svetem Tomažu pri Ormožu in tam je tudi pokopan.

Pesem Oj, Triglav, moj dom je Matija Zemljič napisal, ko je bil v letih 1893 in 1894 v mariborskem bogoslovju skupaj z Josipom Trafenikom, ki se je veliko ukvarjal z glasbo. Temu je bil všeč napev nemške pesmi z naslovom O, Schwarzwald, o, Heim in je Zemljiču dejal, naj napiše pesem podobne vsebine v slovenščini. Zemljič je sledil predlogu in kmalu napisal Oj, Triglav, moj dom.

Avtor himne slovenskih planincev Matija Zemljič si prav gotovo zasluži spomin na svoje enkratno delo.

Franci Klemenčič

Iskanje