Planinski tabor za odrasle - DALMACIJA 2015

PD 21. maj, 2015
548
Planinski tabor za odrasle - DALMACIJA 2015

Tudi v letu 2015 PD Šoštanj organizira Planinski tabor za odrasle. Letos se bomo podali v južno Dalmacijo, kjer bomo občudovali lepote pogorja Mosor, Biokovo in Makarsko riviero z otoki v Jadranu.


 

    Planinski tabor PD Šoštanj »BIKOKOVO 2015«


POTOVANJE NA OBSEŽNO POGORJE BIOKOVEGA (MAKARSKA) HRVAŠKA   24. avgust do 29. avgust 2015 - 6 dni

ORGANIZATOR:  Planinsko društvo Šoštanj - Primož Grudnik, Janez Kugonič, Jurij Drev, Vlado Stropnik
                                                                                 

INFO:  

Primož Grudnik - telefon: 031-583-273;  e-pošta: primozgrudnik@gmail.com

Janez Kugonič - telefon: 040 272 360

Jure Drev - telefon: 041 776 269

Vlado Stropnik - telefon: 031 392 146

STROŠKI TABORA:  Strošek prevoza in organizacije izleta je 65 EUR. Vsi ostali stroški (nastanitev, morebitni koriščenje drugih storitev) v višini cca 275 EUR se plačajo direktno ponudniku storitev. PD Šoštanj je opravilo samo rezervacijo storitev.

PRIJAVE: V cvetličarni Nahtigal v Šoštanju z vplačilom akontacije na račun društva v višini 65 €. Zaradi rezervacije prenočišča bi prosili za prijave najkasneje do 20.6.2015.    

 

PROGRAM POTOVANJA  

PONEDELJEK 24. 8. 2015 ŠOŠTANJ - DEBELO BRDO (SPLIT) - MAKERSKA  

Predvidoma ob 01.00 uri odhod iz Šoštanja, vožnja po avtocesti skozi Slovenijo in Hrvaško, vse do majhnega mesteca Klis, ki leži le nekaj kilometrov od mesta Split. V Klisu si bomo ogledali trdnjavo (grad) Klis, ki leži med gorovjem Mosor in Kozjak. Skozi  zgodovino je bil grad tarča tako Ilirov, Benečanov kot Turkov in je simbol bojev Dalmatincev proti Turkom. Na vrhu gradu se odpre prekrasen pogled na mesto Split in bližnjo hribovje. Po ogledu gradu se bomo povzpeli na Debelo Brdo, ki leži na nadmorski višini 1044 m in je eden najizrazitejših vrhov planine Mosor. V nadaljevanju sledi spust do koče na Logarnici, kjer si bomo privoščili krajši počitek. Pot bomo nadaljevali do avtobusa (skupaj hoje cca. 6-7 ur) ter v poznih popoldanskih urah z vožnjo nadaljevali do Makarske riviere. Sledi nastanitev v dvoposteljnih sobah v hotelu Rivijera in večerja.                          

 

klis.fortress                           

 

TOREK 25. 8. 2015 PLANINSKA TURA NA SV. NIKOLA (poučna pot)

Po zajtrku se bomo odpeljali do izhodišča v mestecu Brela, kjer bomo pričeli s hojo proti cerkvici Sv. Nikola, ki leži pod vrhovi severnega Biokovega. Po nekaj prehojene poti skozi značilen borov gozdiček bomo prešli na kamnito cesto tako imenovano Napoleonovo ali Francosko cesto, ki so jo v času svoje vladavine  (1808-1813) vzdolž celotne Dalmacije (od Obrovca do Boke Kotorske) zgradili Francozi. Del Napoleonove ceste katero bomo, med skalovjem, cvetlicami in začimbnicami ter s prekrasnim razgledom na samo morje in bližnje otoke, prehodili, je bila zgrajena leta 1808 s strani vseh, ki so bili dela zmožni, cesto pa so gradili brezplačno, v zakup za hrano in pijačo.  Pot nas bo v nadaljevanju vodila čez krasno pokrajino, vse do vrha Prirovcu na nadmorski višini 572 m, kjer stoji cerkvica Sv. Nikola iz XIV. tisočletja, patrona in zaščitnika Brelejcev.  Sledi sestop po poučni poti, ki  vodi vse do Gornje Brele (skupaj hoje cca. 4 ure) ter povratek v Makarsko riviero. Sledi prosto popoldne in večerja.  

 

                                     

 

SREDA  26. 8. 2015 PROST DAN ZA RELAKSACIJO 

Po zajtrku sledi prosto dopoldne, nakar se lahko kdor želi (plačilu storitve ponudniku storitev, opravljena zgolj informativna rezervacija)odpravi na izlet  z ladjico na celodnevni izlet, predvidoma do otoka Brač ali pa vzdolž celotne Makarske riviere. Na ladji nam bodo pripravili okusne dalmatinske jedi, med tem ko bomo mi uživali v objemu toplega morja ali pa se bomo odpravili na krajši pohod. Z izleta se bomo vrnili v poznih popoldanskih urah.  

 

 

čETRTEK  27. 8. 2015 PLANINSKA TURA NA BIOKOVO, VOŠAC (1421 m) - Sv. JURE (1762 m)  

V zgodnjih jutranjih urah se bomo z avtobusom peljali do izhodišča, cca. 5 km od Makarske, do vasi Kotisina. Skozi botanični vrt, kjer nas bodo pozdravile edinstvene rastline in različne kamnine, se bomo pričeli vzpenjati po strmi a lepo urejeni poti, ki vodi vse do najpopularnejše točke na Biokovem, vrha Vošac, ki leži na nadmorski višini 1421 m. Na vrhu stoji planinska koča Vošac, vrh pa jemlje dih s svojim prečudovitim razgledom na celotno Makarsko riviero in sosednjimi otoki. Po krajšem postanku na koči se bomo po razgibanem terenu Biokovega podali proti najvišjemu vrhu le-tega, Sv. Juretu, ki leži na nadmorski višini 1762 m in je tako drugi najvišji vrh R Hrvaške. Na vrhu stoji večja zgradba televizijskega in telekomunikacijskega oddajnika, kjer sledi počitek. Ob lepem vremenu se odpre pogled na Imotsko polje, razgibane vrhove Biokovega, preko morja pa je možno videti obris Apeninskega gorovja v Italiji. Po spustu s Sv. Jureta sledi še razgibana pot do koče Lokva od koder nas bodo odpeljali nazaj do Makarske (skupaj cca. 10-11 ur hoje). Ta dan bomo pohodnike razdelili v dve skupini in sicer, prva, ki bo osvojila vrh Sv. Jureta in druga, ki bo po panoramskih poteh osvojila druge malce bližnje vrhove.        

            

                        

 

PETEK   28. 8. 2015 PLANINSKA TURA NA SV. ILIJA TER SKOK V DOLINO REKE NERATVE  

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesteca Gradac, kjer je izhodišče za obisk vrha Sv. Ilije, ki leži na nadmorski višini 773 m. Podali se bomo po krasni poti na sam vrh, kateri je izredno zanimiv zaradi svojega položaja, saj se iz njega vidi tako na morje (polotok Pelješac in otoke Korčula, Hvar ter Mljet), na drugi strani pa pogled sega na prekrasne vrhove Biokovega. Po sestopu (cca. 4-5 ur hoje) sledi vožnja ob skupaj 225 km dolgi reki Neretvi, ki 203 km teče po ozemlju Bosne in Hercegovine, zadnjih 22 km pa po ozemlju R Hrvaške, kjer se izliva v Jadransko morje. Ob prihodu v delto Neretve sledi daljši postanek in predvidoma obiranje mandarin za sprotno uživanje in popotnico za domov. Sledi povratek v Makarsko in večerja.      

          

                   

 

SOBOTA  29. 8. 2015 POVRATEK DOMOV, MAKARSKA - SPLIT - ŠOŠTANJ  

Vožnja do mesta Split, kjer sledi daljši postanek in ogled samega mesta. Split je dobil ime po grmu, ki v poletnih mesecih obarva skoraj celotno Dalmacijo. Grško ime zanj je Aspalathos,  Rimljani so ga nato preimenovali v `Spalato`, v hrvaščini pa je ta postal `Spljet` oziroma `Split`. Mesto, za katerim je že 1.700 let zgodovine, z urbanim ritmom in dušo toplega mediteranskega temperamenta postaja vse bolj priljubljena destinacija za turiste iz vsega sveta. Med drugim si bomo ogledali katedralo, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju, poznana tudi kot katedrala Sv. Dujma. Današnja splitska katedrala, je bila izgrajena  v 4. tisočletju  kot mavzolej rimskega cesarja Dioklecijana. Po ogledu sledi prosti čas za ogled tržnic Splita ali posedanje ob prekrasni splitski promenadi, polni vrveža in prijetnih lokalov s pogledom na morje. V popoldanskih urah sledi vožnja proti Šoštanju, kamor bomo predvidoma prispeli v nočnih urah.

         

                        

 

Planinske ture, krajša potovanja in oglede bomo časovno prilagajali  vremenskim razmeram in željam udeležencev. Vsi izleti so načrtovani v več variantah - od lažjih sprehodov do celodnevnih tur.

Iskanje