Po STKP iz Savinjske doline v Zasavje

PD 21. september, 2024
216
Po STKP iz Savinjske doline v Zasavje

Ko smo že razmišljali o prestavitvi izleta, nas je napovedano lepo vreme prepričalo, da izlet izpeljemo. September je v našem društvu že tradicionalno namenjen turam po STKP (Slovenska turno-kolesarska pot). Izbrali smo etapo, katera nas odpelje iz Savinjske doline v Zasavje.


S kolesarjenjem smo pričeli v Preboldu. Odpeljali smo se v smeri Kaplje vasi, preko Tabora, nato pa je že kmalu sledil vzpon po makadamski cesti proti Vrhem in nato še do Svete Planine. Dom na planini je popolnoma prenovljen, ponudba pa zanimiva in okusna. S trisom štrukljev smo se prepričali v to. Zaman smo iskali STKP žig, zato smo v knjižico odtisnili kar generičnega.

Pot smo nadaljevali s spustom po gozdni cesti do Knezdola in nadaljevali proti Mariji Reki, kjer nas je čakal nov vzpon. Tokrat konkretnejši, mestoma precej naporen. A smo z njim opravili brez pretiranega matranja, saj nas je na poti spremljala živa glasba, ki se je slišala iz vrha. Kmalu smo prikolesarili do koče na Mrzlici (1.094 m). Na ples nismo šli, smo si pa privoščili hladno pijačo in prigrizek. Odtisnili smo drugi žig. Tokrat pravi STKP. Malo smo počili in se odpravili na pot po tretji žig.

Ta nas je čakal na Planinskem domu na Kalu (944 m), do katerega smo se pripeljali po gozdni poti in kolovozih malo gor in malo dol.

Iz Kala je sledil najzanimivejši del in sicer spust do izhodišča. Bil je kombinacija enoslednic, kolovozov, makadama in asfalta. Prava uživancija.

Kombi smo imeli parkiran v neposredni bližini pizzerije, zato je bil zaključek izleta precej predvidljiv. Pizza in pivo :-)    


Fotogalerija

Iskanje