PREDSTAVITEV PROJEKTA SMREKOVEC ZA NAJMLAJŠE PLANINSKEGA KROŽKA VRTCA ŠOŠTANJ

PD 16. junij, 2023
927
PREDSTAVITEV PROJEKTA SMREKOVEC ZA NAJMLAJŠE PLANINSKEGA KROŽKA VRTCA ŠOŠTANJ

V Vrtcu Šoštanj že 23 let deluje planinski krožek za starejše otroke. Pri aktivnostih nam vedno z veseljem priskočijo na pomoč člani planinskega društva Šoštanj in  njihovi vodniki. Tudi  v začetku šolskega leta 2022-23 se je v planinski krožek vpisalo 17 otrok starih od 5 do 6 let. Ob prebiranju razpisa Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov,  sva ugotovili, da bi na razpisu lahko sodelovali s podprojektom Smrekovec za najmlajše, pri katerem bi otroci spoznali najvišji vrh občine Šoštanj.

Najprej sva povabili starše in mlade planince na spoznavni pohod po delu Ravenske poti, otroci so ob dobili planinske dnevnike Cici dnevnik, v katere so si odtisnili prvi žig.

Na tem izletu sva starše seznanili, da bomo sodelovali v projektu Z igro do prvih turističnih korakov, naš naslov podprojekta pa bo Smrekovec za najmlajše. (Smrekovec je kot vulkan bil aktiven pred 23 milijoni let. Takrat je ležal pod morjem in je večkrat zaporedoma izbruhal vulkanski prah, pepel in lavo).

Na naslednji pohod smo šli z markacistom PD Šoštanj, Vladom Stropnikom in pri čemer smo spoznavali njegovo delo. Otrokom je povedal, kam smejo markacisti narisati markacije in opisal še druge zadolžitve (čiščenje planinskih poti, obnavljanje ograj, poti …). Obnovil je tudi nekaj markacij. Po srečanju so otroci reševali delovni list o pravilih risanja markacij, nato pa so se še sami preizkusili v risanju le teh  s čopičem na lesene plošče.

V nadaljevanju sva v vrtec povabili planinskega vodnika Žiga Kugoniča, ki je otrokom predstavil planinsko opremo za v hribe. Poudaril je pomen primerne obutve in oblačil za pohodništvo. Nato pa smo skupaj napolnili nahrbtnik s primernimi stvarmi: hrana, pijača, čokolada, topla oblačila, prva pomoč, svetilka…

V januarju, ko so dnevi krajši, sva povabili otroke in starše na nočni pohod na Goro Oljko. Zbrali smo se na izhodišču pri Jugu, kjer nas je pričakal planinski vodnik Marko Borovnik. V slabi uri smo prispeli do koče. Spočili smo se in okrepčali z malico iz nahrbtnika. Ko smo se odpravili, je bilo v gozdu zelo temno in zdaj so nam svetilke zares služile.

V aprilu sva za otroke organizirali težko pričakovano plezanje na plezalni steni OŠ Karla Destovnika Kajuha. Za varovanje otrok sta poskrbela člana Šaleškega alpinističnega odseka. Otroci so se lahko preizkusili v plezanju na dveh stenah. Navdušenje je bilo neizmerno.

 

Pred pohodom na naš najvišjih vrh občine (Smrekovec, 1577 m) sva želeli otroke seznaniti z rastlinjem in živalmi Smrekovca.

Ob delovnih listih in fotografijah na velikem zaslonu smo si pogledali smreke, borovnice, brusnice in gobe, ki so jih nato narisali v predalčke. Fotografije nekaterih planinskih rož pa sva že dodali na delovni list (Kochov svišč, Kuštravi jeglič in Zvezdasti kamnokreč).

Na enak način smo spoznavali živali. Ugotovili smo, da medved Smrekovško pogorje občasno samo prečka, medtem ko divji petelin, zajec, različne vrste ptic, mravlje v mravljiščih in še veliko drugih živali prebivajo na Smrekovcu.

Da bi se otroci s potjo na Smrekovec že prej seznanili, sva narisali zemljevid z zanimivimi točkami.

Ko nam je vreme končno dopustilo smo se odpravili na Smrekovec. Odpeljali smo se do izhodišča – Spodnji Brložnik. Tam nas je pričakal planinski vodnik Filip Vrabič. Otroci so imeli vsak svoj nahrbtnik in s pričakovanjem so kazali vsebino le tega. Vsi pohodniki so zelo dobro hodili in v dobri uri smo že bili na koči.

Po pijači in čokoladi sva otroke povabili, da osvojimo vrh pred starši in se jim skrijemo med smreke. Otroci so bili zelo motivirani in so kar »poleteli« proti vrhu. Ko so nas starši našli, smo se skupaj fotografirali ob piramidi in si ogledali okoliške vrhove. Tudi spust do koče je bil hiter. Ob koči smo si nato pogledali predstavitveno točko Smrekovca.

Preden smo ponovno dali nahrbtnike na rame smo se igrali igro V medvedovo votlino. Za konec pa smo se kotalili po mehki travi pod kočo.

Izlet smo zaključili nasmejanih obrazov in malo utrujenih nog.

Zaključno predstavitev smo izvedli v Vrtcu Šoštanj, enota Biba. Povabili sva starše in goste, ki so nam pomagali pri izvedbi nekaterih dejavnosti. Fotografije celotnega projekta sva predstavili na velikem platnu v programu PowerPoint, otroci pa so po skupinah predstavili posamezna srečanja. Zaključili smo z igro A gremo na Smrekovec?, staršem pa razdelili zloženko Smrekovec za najmlajše.

 

 

Mentorici planinskega krožka Vrtca Šoštanj

Jožica Malus in Darija Sovič

Iskanje