Skupni izlet šaleških planinskih društev

PD 6. julij, 2005
386
Skupni izlet šaleških planinskih društev
V nedeljo 17. julija 2005, bodo planinska društva iz Šaleške doline organizirala skupen avtobusni prevoz na Zgornje Jezersko, kjer bodo izvedla tri ture različnih težavnosti (lahka, zahtevna in zelo zahtevna) in sicer ..

PD Škale, PD Šmartno ob Paki
PD Šoštanj, PD Velenje in
PD Vinska Gora

 »GREMO SKUPAJ VARNO V GORE«

Nedelja, 17. julij 2005


Na pobudo planinskih vodnikov Šaleške doline ob ljubileju 110 letnice Slovenskega planiskega društva (SPD) in 110 letnice Savinjske podružnice SPD, organizirajo planinska društva Škale, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje in Vinska Gora že četrto skupno akcijo, tokrat na jezerske vrhove.

Akcijo organiziramo z namenom:

  • Opozoriti na ekološki odnos do gora s koriščenjem javnega prevoza. Naraščanje individualnega motornega prometa je namreč problem, ki se razširja že tudi v alpske doline. Želimo se pripeljati čim dlje in čim višje, da bo začetek našega vzpona kar se da udoben. Neredko se pripeljemo z več avtomobili, čeprav bi se lahko prilagodili in se peljali skupaj. Parkiramo izven urejenih površin – na zemljiščih domačinov, na gozdarski vlaki, na pašniku, tudi sredi rastišča divjega petelina. Takšnim ravnanjem bi se morali izogibati, saj s tem ne bomo razvili odgovornega odnosa do naših gora.
  • Udeležencem omogočiti mobilnost. S skupnim prevozom je namreč možno, da mesti začetka in konca ture nista enaki. Odločimo se za turo prečenja in sestopa v sosednjo dolino.
  • Predstaviti hojo po gorah v organiziranih skupinah. Naši množični obiski gora imajo tudi svoje negativne učinke med katerimi zaseda pomembno mesto povečanje števila nesreč v gorah. Za reševanje in preprečevanje nesreč skrbi Gorska reševalna služba Slovenije, k temu se po svojih močeh pridružujemo tudi vodniki PZS. Predvsem z osveščanjem ljudi o načelih varne hoje in spodbujanjem k hoji v organiziranih skupinah.

V nedeljo 17. julija 2005 bo organiziran skupen avtobusni prevoz na Zgornje Jezersko, kjer bomo izvedli tri ture različnih težavnosti (lahka, zahtevna in zelo zahtevna) in sicer ob 5:00 v Vinski Gori (pri večnamenskem domu), 5:15 v Velenju (pred rdečo dvorano), 5:30  v Šoštanju ( na atobusni postaji) in ob 5:45 v Šmartnem ob Paki.
 
Cena za avtobusni prevoz je 2000 SIT.

Vodniki smo pripravili tri ture različne zahtevnosti.  Podali se bomo na Virnikov Grintovec, Ledinski vrh in na Kočno.

Prijave s plačilom sprejemamo:

PD Škale: Jože Ržen
PD Šmartno ob Paki : Marko Barbetti
PD Šoštanj: cvetličarna Nahtigal
PD Velenje: pisarna društva (uradne ure)
PD Vinska Gora: Nada Štravs (v prostorih društva)

Prijave zbira  do 14. julija oz. do zasedbe prostih mest (40)!

Pobrskajte tudi po:
http://www.planinskodrustvo-sostanj.si
http://pd-vg.velenje.si/
http://pd.velenje.si

VIRNIKOV GRINTOVEC 1654 m

Vodniki:            Jure Drev (PD Šoštanj)
           Marko Meža (PD Velenje)
           Barbara Mavsar  (PD Šoštanj)

Zahtevnost:      lahka pot
Oprema:           pohodni čevlji
                         pohodne palice
čas hoje:          5-6 ur

Virnikov Grintovec leži na severnem obrobju Jezerskega, nasproti južnemu delu doline, ki jo obrobljajo kamniške alpe s Skuto, Grintovcem in Kočno.

Pot se prične z Zgornjega Jezerskega mimo Svetega Ožbalta, mimo Žmitkovega vrha na naš vrh 1654 m visoki Virnikov Grintovec, vrh katerega poteka tudi državna meja z Avstrijo. Na zahodu imamo dolino Jelendol, ki poteka med Karavankami in Storžičem, na severu Obir tern a vzhodu Jezerski vrh s Pristovškim Storžičem in seveda razgled po dolini Jezerskega. Sama pot je lahka in bomo za vzpon in spust porabili okoli 5 ur hoje. Ker se gibljemo v območju državne meje imejmo s sabo osebni document.

Opis pripravil:  Jure Drev

LEDINSKI VRH 2108 m

Vodniki:            Miha (PD Velenje)
           Primož (PD Velenje)
           Jože Švajgel (PD Vinska Gora)

Zahtevnost:    Pot je zahtevna ( skozi žrelo in del
                      >slovenskeOprema:           obvezna je čelada, dobri čevlji.
Priporočamo: palice, 5 m 8mm vrvice, 2 vponki, vsaj 1 l tekočine,oblačila pa glede na vremensko napoved.
           
čas hoje:          7-8 ur

Jezersko! Dolina na severni strani gorskega hrbta Kamniško -Savinjskih Alp je izhodišče za mnoge planinske ture.

Našo pot bomo pričeli pri Planšarskem jezeru na Jezerskem. Šli bomo po cesti mimo znanih domačij vse do spodnje postaje tovorne žičnice, ki oskrbuje češko kočo in kočo na Ledinah. Od tu vodijo tri poti do koče na Ledinah. Pot skozi žrelo, lovska pot in >slovenska< pot. Mi bomo nadaljevali po eni od teh treh poteh, odvisno od vremenskih razmer. Načrtujemo pot skozi žrelo. Po krajšem počitku pri koči na Ledinah sledi vzpon na Ledinski vrh (2108 m). Pot ni zahtevna, zahteva pa vso pozornost in kondicijo. Po doseženem vrhu in počitku sledi sestop po isti poti do koče. Sestop od koče v dolino bomo izvedli po >slovenski< poti.

Kakorkoli obrneš, pot je tu in jo je treba blagohotno sprejeti. Posebno še, ker je vzpon po njej zanimiv, razgiban in privlačen. Nagrajeni bomo s prečudovitimi razgledi na Jezersko dolino in Karavanke ter Kamniško- Savinjske Alpe. Cilj je vreden poti.

Opis pripravil:   Miha

KOčNA  2540 m

Vodniki:         Alojz Viher (PD Vinska Gora))          
                      Vinko Mihelak (PD Vinska Gora)            
         Miran Hudej (PD Šoštanj)

Zahtevnost:   zelo zahtevna pot
Oprema:        obvezna čelada in samovarovalni
        komplet       

čas hoje :      8 – 9  ur
 
Kočna je obsežen greben, razdeljen na dva dela.  Nižji del, ki mu pravijo Kokrška Kočna 2475m se proži na zahod, višji severozahodni je ločen od njega po ozki škrbini, ki prehaja v grapo, imenovano Povnovo dolino. Nad njo se v obliki turna dviga malo prostoren vrh Jezerska Kočna, ki je tudi najvišji 2540m. Vršina je močno raztreskana, sestavljena iz več stolpov. Vzrok tega pojava je kamninska sestava, saj je apnenec močno prepokan, ker ponekod vsebuje železo – znak je rdeča barva.

Turo bomo začeli pri Planšarskem jezeru na Zgornjem Jezerskem. Do češke koče bo hoje za eno uro. Od koče na Kočno po Kremžarjevi poti 3 ure 30 minut. Vračali se bomo po isti poti do Planšarskega jezera 4 ure.

Opis pripravil:    Alojz Viher

Iskanje