SPOT SAVINJSKA 2022: ZELO USPEŠEN NASTOP ŠOŠTANJSKIH PLANINCEV

PD 25. maj, 2022
351
SPOT SAVINJSKA 2022: ZELO USPEŠEN NASTOP ŠOŠTANJSKIH PLANINCEV
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), ki so ga pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Savinjske lige, se je pomerilo 42 najboljših ekip. Po posameznih kategorijah so državni prvaki postali tekmovalci iz planinskih društev Galicija - POŠ Trje (A), Žalec - OŠ Petrovče (B), Zabukovica (C), Poljčane (D in E) in Šoštanj (F). Najuspešnejši osnovnošolci, mladi in člani so se uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo jeseni na Pokljuki.
Na območju občin Tabor in Prebold je 21. in 22. maja svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo 170 tekmovalcev iz petih področnih orientacijskih lig: Podravske, Savinjske, Gorenjsko-dolenjske, Rogaške lige in lige Smrekovec. Sobotni dnevna in nočna tekma sta bili izziv le za tekmovalce v najzahtevnejših kategorijah C in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so zbrali tudi tekmovalci v preostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole in dodatnega gradiva o Savinjski planinski poti, na progi so jih čakale praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov ter zavarovanih rastlin in živali, na cilju pa naloge iz prve pomoči. Organizatorji so na letošnjem SPOT-u uvedli nekaj novosti, tudi idealen čas na progi, in tako dali večji poudarek planinskemu znanju in orientaciji v prostoru.

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje Savinjska 2022 je 22. maja v Preboldu okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji: v kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je zmagala ekipa POŠ Trje (PD Galicija), v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) OŠ Petrovče (PD Žalec), v kategoriji C (mladina do 20 let) so bili nepremagljivi člani PD Zabukovica, v kategorijah D (člani, starejši od 18 let) in E (člani, starejši od 45 let) so državni prvaki postali člani PD Poljčane in v kategoriji F (družine) ekipa PD Šoštanj. V manj zahtevni osnovnošolski odprti kategoriji G (primerljiva z B) so slavili v POŠ Tabor (PD Tabor), v srednje zahtevni odprti kategoriji I (primerljiva z E) pa v PD Fram. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah B, C, D in E so se uvrstile na Balkansko planinsko orientacijsko tekmovanje (BMUMOC), ki bo v Sloveniji, na Pokljuki, od 30. septembra do 2. oktobra 2022.

REZULTATI SPOT 2022 - prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah, državni prvaki so v kategorijah od A do F. Ekipe v kategorijah B, C, D in E so uvrščene na mednarodno tekmovanje BMUMOC v planinski orientaciji. Kategorija A: POŠ Trje (PD Galicija), PD Dobrovlje Braslovče, POŠ Tabor (PD Tabor) Kategorija B: OŠ Petrovče (PD Žalec), PD Polzela, PD Gornja Radgona, PD Poljčane, PD Šoštanj Kategorija C: PD Zabukovica, PD Borovnica, PD Poljčane Kategorija D: PD Poljčane, PD Polzela, PD Ruše, PD "Dobrovlje" Braslovče, PD Šoštanj Kategorija E: PD Poljčane, PD Polzela, PD Šoštanj Kategorija F: PD Šoštanj, PD Zabukovica, PD Vitanje Kategorija G: POŠ Tabor (PD Tabor), PD Žalec, PD Zabukovica Kategorija I: PD Fram, PD Velenje, PD Borovnica Celotno novico si lahko preberete na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Matej Kortnik, član šoštanjske E ekipe: "SPOT 2022 v organizaciji Savinjske lige in MK PZS je bil po letu 2019, ko smo bili sami organizatorji SPOT-a in dveletnem premoru brez tekmovanj, res prijetno doživetje. Srečali smo se z ekipami iz cele Slovenije in dan preživeli v res prijetni okolici med Taborom in Preboldom. Pot na zemljevidu nas je vodila mimo veliko zanimivih točk v naravi, ki jih drugače ne bi nikoli obiskali. Vmes so bile še zanimive praktične naloge iz planinske šole in pot od starta do cilja je res hitro minila. Ker smo glede teoretičnega znanja iz planinske šole malce sloneli na stari slavi, nas je to stalo kar nekaj točk pri pisnih nalogah, kar pa je bilo vseeno zadosti za osvojeno tretje mesto. Ob druženju in malici smo skupaj z ostalimi ekipami počakali še razglasitev, kjer smo se veselili uspehov ekip PD Šoštanj in seveda pošteno zaploskali tudi vsem ostalim."

Monika Tajnik, članica šoštanjske ekipe D: "Tik pred SPOT vikendom nam je naš predsednik Jure javil, da nas, tri punce, pošilja same na orientacijsko tekmovanje (seveda s tehtnim razlogom), potem pa nam je naložil še dodatno nalogo: pisanje izjave. To torej sedaj berete - izjavo o prvem SPOT-u naše ekipe "rožic", kot se nas je prijel naziv ta vikend, čeprav smo uradno tekmovale pod imenom PD Šoštanj D. Glede na to, da je bil to prvi SPOT za vse tri (za Marušo prvo orientacijsko tekmovanje sploh, za Romano pa drugo), smo se, četudi smo zasedle zadnje, 5. mesto, zelo dobro odrezale. Kar pa je najbolj pomembno: imele smo se noro dobro. Tekom vseh treh orientacij smo si podajale dva mota: "Ni predaje!" in "Mi smo se pr'šle zabavat!". Zvesto smo se ju držale in vsakič prispele na cilj nasmejane. Ob tem smo požele tudi aplavz! Nimamo se kaj pritoževati - lepo so skrbeli za nas."

Romana Slemenšek, članica šoštanjske ekipe D: "Z zemljevidom in kompasom v roki smo štartale v Taboru in se v nič kaj hitrem koraku odpravile proti kontrolni točki 1. Seveda, saj pot bo še dolga, poiskati je potrebno 11 kontrolnih točk in ne smemo pretiravati s hitro hojo. Vročina tisti dan ni popuščala, prav tako pa ne me, ki smo se na poti uspešno soočile z vsemi zastavljenimi izzivi in našle vseh 11 kontrolnih točk. Po 21 kilometrih in 7 urah hoje smo v cilju v Preboldu s strani organizatorjev ter ostalih ekip prejele bučen aplavz in razlog aplavza nas je iz srca nasmejal. Izvedele smo, da je bila proga dolga namreč »le« 17 kilometrov in da so vse ekipe prišle v cilj že več kot 3 ure nazaj. Zvečer je bila nova priložnost za izboljšanje rezultata, na vrsti je bila namreč nočna orientacija. Opremljene z lučkami na glavah, nasmehom na obrazih ter vzpodbudnimi besedami organizatorjev smo se odpravile v iskanje kontrolnih točk. V nočnem delu tekmovanja se nam je ena kontrolna točka žal izmuznila, saj tudi tokrat čas ni bil na naši strani. Vendar pa je bila tudi ta ena manjkajoča kontrolna točka hitro pozabljena ob ponovnem aplavzu v cilju. Naslednji dan smo zopet spoznavale lepote okoliških hribov Prebolda in uspešno prebrodile zastavljene izzive na kontrolnih točkah ter tudi tokrat našle vse, ki jih je bilo potrebno. Na koncu smo sicer zasedle zadnje 5. mesto, vendar je bilo glavno, da smo se zabavale in odšle domov z lepimi spomini ter dodatnimi izkušnjami na področju orientacije."

Foto: Romana Slemenšek, Monika Tajnik, Maruša Tajnik, Bojan Rotovnik

Iskanje