Tabor odraslih planincev - TATRE 2014 - 5 prostih mest

PD 23. avgust, 2014
363
Tabor odraslih planincev - TATRE 2014 - 5 prostih mest

Planinski tabor PD Šoštanj »Tatre 2014« POTOVANJE NA OBSEŽNO POGORJE NIZKIH IN VISOKIH TATER NA SLOVAŠKEM 23. avgust - 30. avgust 2014 - 8 dni

Obveščamo Vas, da je prostih še pet mest, zato pohitite z odločitvijo in prijavo 031 583 273 (Primož).


 

 

  Planinski tabor PD Šoštanj »Tatre 2014«

 

POTOVANJE NA OBSEŽNO POGORJE NIZKIH IN VISOKIH TATER NA SLOVAŠKEM

 

23. avgust - 30. avgust 2014 - 8 dni

 

 

ORGANIZATOR:  Planinsko društvo Šoštanj - Primož Grudnik, Stropnik Vlado,
                                                                                Drev Jure in Gorjanc Jani

 

INFO:  Grudnik Primož - telefon: 031-583-273; e-pošta: primozgrudnik@gmail.com

STROŠKI TABORA:  Strošek prevoza in organizacije izleta 90 EUR. Ostali predvideni stroški (nastanitev, morebitne druge storitve,...) v višini 230  EUR se plačajo direktno ponudniku storitev (PD Šoštanj je opravil samo rezervacijo nastanitve)

 

 

 

 

 

PROGRAM POTOVANJA:

 

Sobota, 23. 8.:  

ŠOŠTANJ - BRATISLAVA - BANSKA ŠTIAVNICA - DONOVALY

Tatre_1Predvidoma ob 2. uri odhod iz Šoštanja, vožnja po avstrijskem Gradiščanskem do Bratislave. Daljši postanek, ogled mesta. Nadaljevanje poti mimo Nitre proti Banski Bystrici. Pred Bystrico še zavoj v levo v hribovito Bansko Štiavnico, rudarsko mesto pod zaščito Unesca, kjer je Marija Terezija ustanovila prvo rudarsko visoko šolo v Evropi. Daljši ogled mesta. če bo čas še dopuščal, se bomo zaustavili tudi v Banski Bystrici, sicer pa se kmalu za tem povzpeli na gorski prelaz Donovaly med Veliko Fatro in Nizkimi Tatrami, kjer se razvija nov smučarski center. Tu nam bo nudil prenočišče  Apartmanovy dom Magura.  

 

 

 

Nedelja, 24. 8.:

PLANINSKA TURA NA DUMBIER (2043 m) -  NIZKE TATRE

Po zajtrku nadaljevanje poti do Rožumberoka, kjer se priključimo na Tatransko avtocesto ter pri Liptovskem Mikulašu zavijemo v Demänovsko dolino do zimskošportnega središča Jasna.  
Tatre_2
Z gondolo pod Chopok (2023 m) ter po sedlu na najvišji vrh Nizkih Tater Dumbier (2043 m).

Sestop po isti poti, nadaljevanje vožnje do Vel`ke Lomnice, kjer se namestimo za naslednjih šest noči v hotelu Agro (polpenzioni).

 

Ponedeljek, 25. 8.:

PLANINSKA TURA NA RYSY (2499 m)

Tatre_3Lažja varianta: Popradske pleso (1500 m) z ogledom spominskega obeležja žrtvam Tater Symbolicky cintorin - Mengusovska dolina - Vel`ke Hincovo pleso  (1946 m) - Koprovsky štit (2363 m). Zahtevnejša variant: Popradske pleso -  Chata pod Rysmi (2450 m) - Rysy (2499 m).

Potovanje na Poljsko: Liptovsky Mikulaš - Oravski grad - Zuberec - Zakopani. Ogled največjega poljskega gorskoturističnega središča. Povratek po vzhodni strani Tater skozi Spišsko Maguro do hotela.

 

Torek, 26.8.:

PLANINSKE TURE Z IZHODIŠčEM NA HRIEBENOKU

Tatre_4Iz Starega Smokovca vzpon z vzpenjačo na Hriebenok (1285 m). To je znani planinski center, od koder je veliko možnosti za planinarjenje; zgolj sprehod do Obrovskega vodopada/slapu ali do ene od bližnjih planinskih koč, po Tatranski magistrali do Sliezskega doma (1670 m) ali na Skalnate pleso (1751 m), daljše pa so ture iz Male studene doline v Vel`ko studeno dolino ali celo na Slavkovski štit (2452 m). Tisti, ki bi se želeli naslednji dan povzpeti na najvišji Gerlachovski štit (2654 m), bodo prenočevali v planinski koči Sliezsky dom, ostali se vračajo v hotel.

 

 

 

Sreda, 27.8.:

GERLACHOVSKY ŠTIT; ZELENE PLESO

Tatre_6Manjša skupina bo naskakovala Gerlachovski štit, vzpon je bil do nedavnega dovoljen samo v spemstvu lokalnih vodičev, ki so si uslugo drago zaračunajo. Sedanje razmere je treba še preučiti.

Varianta za drugo skupino: Iz Tatranske Lomnice z gondola na Skalnate pleso, vzpon na Vel`ko Svištovko (2037 m) ter spust do Chate pri Zelenem plese (1551 m). Sestop po dolini Kežmarskej bielej vodi ali na Biele pleso in mimo chate Plesnivec v Tatransko kotlino. 

 

četrtek, 28. 8.:

ZAKOPANE; SPLAVARJENJE PO REKI DUNAJEC

Potovanje v Zakopane, v največje polsko gorsko-turistično središče. Ogledali bi si znamenito smučarsko skakalnico, moderno cerkev, ki je bila zgrajena kot zaobljuba Poljakov ob okrevanju papeža Janeza Pavla II. po atentatu leta 1981 ter muzej polske ljudske arhitekture.

čas bo tudi za sprehod po zanimivem mestnem središču.

Ob povratku bomo zavili v Spišsko Maguro ter se s splavi zapeljali po mejni reki Dunajec.

 

Petek, 29.8.:  

ŠTRBSKE PLESO; KRIVAN (2495 m)

Prevoz z avtobusom na Šrbske pleso, znani zimskoturistični center. Možnosti za planinarjenje: Okrog jezera in na Jamske pleso, z vzpenjačo na Solisko, skozi Furkotsko dolina do Wallenbergovih jezer, od tam na Bystre sedlo in sestop po Mlynicki dolini, zahtevnejša varianta vzpon na Krivan.

Ob povratku ogled skanzena (muzeja na prostem) v Pribylini.

 

Sobota, 30.8.:

PROTI DOMU

Tatre_5Po zajtrku vožnja proti  Žilini. Med potjo si bomo ogledali Slovensky Betlehem v Rajeckej Lesnej (iz lesa izrezljane znamenitosti Slovaške) ali obiskali skanzen v Martinu ter si pri Prievidzi ogledali grad Bojnice. Potovanje mimo Nitre, Bratislave... Prihod v Šoštanj v poznih nočnih urah.

 

 

 

 

Planinske ture, krajša potovanja in oglede bomo časovno prilagajali  vremenskim razmeram in željam udeležencev. Vsi izleti so načrtovani v več variantah - od lažjih sprehodov do celodnevnih tur.

 

V primeru, da nam vremenske razmere ne bi dopuščale planinarjenja, imamo na voljo številne oglede in aktivnosti v dolini:

Ogled bližnjega Kežmaroka ter skanzena in gradu v Stari L`ubovni, ogled mestnega središča Poprada ter kopanje v AquaCityju, "najboljšem ekološkem središču na svetu", ogled Dobšinske ladove jaskine (ledena jama)...

 

Iskanje