Tretjič na pohodu iz Topolšice na Sleme

PD 3. januar, 2011
363
Tretjič na pohodu iz Topolšice na Sleme

Na Štefanovo, 26. decembra, je Planinsko društvo Šoštanj tretjič organiziralo lažji zimski pohod iz Topolšice preko Loma do Andrejevega doma na Slemenu.


Pri pošti v Topolšici se nas je zjutraj zbralo 27 pohodnikov. Po markirani poti smo krenili na Lom. Razgledna pot nas je sprva vodila po jugovzhodnih obronkih Loma. Pri zadnjih hišah je krenila v gozd, po katerem smo dosegli vršni greben. Tu smo si pri Dražnikovi domačiji malo odpočili in nato nadaljevali mimo domačije Vodovnik do Aravsa, ki je najvišje ležeča kmetija na Lomu. Pri Aravsu so nas zelo lepo sprejeli in pogostili s čajem in potico. Po prijetnem počitku smo se povzpeli še do bližnjega Lomeka (884 m), najvišjega vrha Loma. Od Aravsa smo se spustili z Loma na sedlo med Lomom in Slemenom, kjer ležita domačiji pri Banku in bolj znana Žlebnikova, kjer je tudi spominsko obeležje tam padlemu pesniku Karlu Destovniku Kajuhu. Zadnji del poti, od Žlebnika do Andrejevega doma na Slemenu, ki je bil naš cilj, je bil zelo prijeten, zmeren vzpon skozi gozd in deloma travnike. Milan, ki je lastnik in oskrbnik Andrejevega doma na Slemenu, nas je lepo sprejel in nas pogostil s čajem. Ob prijetnem druženju v domu je čas hitro minil in že je prišel po nas avtobus, s katerim smo se vrnili v dolino.

Pohod je namenjen oddihu na zraku med božično-novoletnimi prazniki, nabiranju telesne pripravljenosti za zahtevnejše ture in seveda prijetnemu druženju. S tradicionalnim pohodom bomo v Planinskem društvu Šoštanj nadaljevali tudi letos, tako da lepo vabljeni decembra na četrti pohod. Ob koncu bi se rad zahvalil vsem, ki so si vzeli čas in se z nami podali na Sleme, in seveda tistim, ki so nas na naši poti prijazno sprejeli in pogostili. 

Iskanje