Vabilo na izlet na greben Košute (Veliki vrh - 2086m) - zahtevna pot, 10.6.2012

PD 3. junij, 2012
387
Vabilo na izlet na greben Košute (Veliki vrh - 2086m) - zahtevna pot, 10.6.2012

Masiv Košute je najmogočnejši in najhomogenejši masiv v osrednjem delu Karavank. Dolg je okoli 10 km in ima kar šest velikih samostojnih vrhov visokih prek 2000 m. Prične se na zahodu nad ...


Masiv Košute je najmogočnejši in najhomogenejši masiv v osrednjem delu Karavank. Dolg je okoli 10 km in ima kar šest velikih samostojnih vrhov visokih prek 2000 m. Prične se na zahodu nad Ljubeljem in poteka do Kokrškega potoka na vzhodu. Najvišjo točko doseže v Košutnikovem turnu (2133 mm). Med vrhovi večinoma ni globokih sedel. Severna stran je po vsej dolžini spodrezana v ogromno steno, ki se pestrih stopnjah, grapah in stebrih lomi v globino. Južni travnati hribi pa se strmo spuščajo do gozdne meje na višini okoli 1500 m, ki spremlja ves masiv od Kofc prek Šije do Dolge njive pod Tolsto Košuto (2057 m). Po grebenu Košute teče državna meja med Avstrijo in Slovenijo. Planinska domova sta na Kofcah (1488 m) - Dom na Kofcah in na avstrijski strani - planinska postojanka Koschutahaus (1279 m), ki stoji na južnem robu Planine Mrzli log.

Opis poti:

Ker je greben Košute predolg za prečenje v enem dnevu, bomo tokratno etapo začeli na mejnemu prehodu Ljubelj in končali na vrhu Kofce gora. Najprej se bomo povzpeli do Koče na Ljubelju. Od tu naprej se bomo večino naše ture gibali po grebenu Košute. Najprej se bomo zlagoma povzpeli do Grunta in naprej do Košutice (1968m), kjer si bomo nadeli samovarovalne komplete, saj nas od tu naprej čaka spust do Hajneževega sedla (1701m) po nekaj jeklenicah in vzpon na Veliki Vrh. Po počitku na vrhu in razgledovanju, se bomo odpravili naprej po grebenu do Kofce gore (1967m). Na tem vrhu bomo zapustili greben in se spustili do Doma na Kofcah, kjer si bomo vzeli čas za počitek, saj nas od tu čaka le še spust v Matizovec, kjer nas bo čakal naš prevoz nazaj v Šaleško dolino.

Lepo vabljeni na najdaljši Slovenski greben. Skupaj bomo uživali v grebenski hoji ter v razgledih na Slovenko in Avstrijsko stran.

Kdaj: 10. junij 2012

Zbirno mesto: AP Šoštanj ob 5.30

Vodniki: Primož Grudnik, Andrej Veternik, Miran Hudej

Oprema: Oblačila, rezervno perilo, rokavice, kapa, visoki planinski čevlji z narebrenim podplatom, čelada, samovarovalni komplet, plezalni pas, palice, hrana in pijača iz nahrbtnika

Cena: 15 €

Prijave: Cvetličarna Nahtigal do četrtka, 7. Junija do 12.00

Dodatne info.: Primož: 031 583 273

V primeru slabega vremena izlet odpade.

 

Iskanje