Varno v gore pod okriljem planinskih društev Šaleške doline

PD 14. julij, 2008
389
Varno v gore pod okriljem planinskih društev Šaleške doline
Skupna akcija Šaleških PD; Šoštanj, Velenje in Vinska gora – zahodne Karavanke. Že nekaj let planinska društva izvajamo tretjo nedeljo v juliju skupno akcijo varno v gore, tremi turami različnih težavnostnih stopenj. Letošnji cilji bo ...

 Varno v gore pod okriljem planinskih društev Šaleške doline

                 SKUPAJ VARNO V GORE

Skupna akcija Šaleških PD;  Šoštanj, Velenje in Vinska gora – zahodne Karavanke.
Že nekaj let planinska društva izvajamo tretjo nedeljo v juliju skupno akcijo varno v gore, tremi turami različnih težavnostnih stopenj. Letošnji cilji bodo Kepa ( zelo zahtevna ), Dovška Baba ( zahtevna ) ter Golica ( lahka ).
Letos se bo akcija izvajala  v nedeljo 20. julija 2008. Odhod bo iz;  AP Šoštanj ob 4 in 30 uri ter Vinska gora ob 4 in 30 uri, Velenje ( parkirišče pred Rdečo dvorano ) ob 5 uri. Že pri samem odhodu se bomo na avtobuse razporedili glede na to katere ture se bodo udeleženci udeležili, predvsem zaradi pravočasnega prihoda na izhodišče, zato prosim da udeleženci ta navodila upoštevajo.
Cena prevoza: 15 evrov ob prijavi do petka 18. 7. 08 v planinskih društvih.
                                
                                  KEPA 2143m

Glavni vodnik: Alojz Viher
Zahtevnost: zelo zahtevna
Oprema: obvezna čelada, samovarovalni komplet
Priporočljivo: hrana iz nahrptnika, zadostna količina tekočine
čas hoje: 7 – 8 ur

  Iz vasi Belca skozi dolino potoka Belca. Glavno cesto v Savski dolini zapustimo pri avtobusni postaji Belca, to je na zahodnem delu mosta, ki vodi čez potok Belca. Od tu je lep pogled na gladke strme boke piramidastega vrha Kepe. Krenamo čez most na vzhodni breg potoka, obrnjen navzgor mimo opuščene stražarnice in spet čez brv na zahodni breg in strmo navkreber čez štange na gladko gozdno cesto. Po cesti proti severu še 2 km pod Rigeljnom do gozdarske stavbe, naprej skozi sotesko do nakladišča za les. Tu krenemo desno čez strmi gozdnat rob na planino Jepca, kjer dosežemo državno mejo. Od tu je le še nekaj minut do ostankov nekdanje planinske koče Annahutte 1587 m . Pot se nadaljuje v isti vzhodni smeri, strmo čez rušnati, skalnati, ponekod ozki greben koroške Male Kepe 1815m. Nato po grebenu na vrh Kepe. Hoje 4 – 5 ur. Z vrha se bomo vračali čez Dovško malo Kepo, čez Visoki Kurjek, čez planino Mlinca v Dovje.

                                                                                            Alojz Viher ( 041 330 436 )
 
                            DOVŠKA BABA 1891 m

Baba, lahko dostopna gora, pokrita s planinskimi pašniki, priljubljen karavanški vrh, na katerem se srečujejo žareči obrazi. Je nekak uvod v resnejšo sezono, preprosto priljubna in priročno nadomestilo,če se sfiži kak bolj visoko leteči cilj. Spoštovanje ji izkazujejo s pogostim romanjem na njen vrh. če pa jih tu in tam premami kaka druga zapeljivka, se nezvestobe hitro pokesajo in odhitijo nazaj v naročje svoje prisrčnice.
V jutrih, se luščimo iz mraka, za hrbtom zarja zlati Triglav in njegove. Oči obliva začarano Zlatorogovo kraljestvo. Rečem vam: Pusta, prazna je duša, ki ne vidi veličastja tega kraja!
Sam vrh je ozek in izpostavljen, na njem je komaj prostora za skrinjico z vpisno knjigo.
Zaradi globočin, ki se razkrijejo je potrebno biti kar pazljiv. Na sever je Baba močno prepadna in huda. V slogu starogrških siren : vroče zapeljiva a zavratno pokončljiva. Nikakor ne torej v njeno naročje, še na rob ne. Na jug pa ima lepa gladka pobočja s planinami.
Razgled z Babe na okoliške gore je veličasten, panorama ne zaostaja za razgledom z drugih karavanških vrhov. Na zahodu je Kepa, na jugu kulisa Julijskih Alp od Viša,Triglava in Kukove špice, proti vzhodu vse do Košutnikovega turna.

Na Babo bomo šli iz Dovjega ob potoku Mlinca, čez senožeti do planine Goreljše 1200m. Z planine skozi smrekov gozd do melišč pod Belo pečjo 1459m do Lahovega prevala. Nadaljujemo po gozdnem hrbtu, prečimo travnik, pri lovski preži levo do planšarije na planini
Dovška Rožca 1652m. Od planšarije po slemenu na vrh, si bomo pot hočeš nočeš delili s kravami,ki tu preživljajo svoje počitnice.
Z vrha na vzhod po grebenu proti Hruškemu vrhu 1776m in Rožci 1587m, ter v rahlem spustu na jeseniško planino in v Planino pod Golico.

Za na pot samo dobri planinski čevlji ( copati niso planinski čevlji ). Priporočam pohodne palice, zaščito pred soncem in klopi. Obleka na sebi in rezervna v nahrbtniku primerna vremenu. Hrana in zadostna količina pijače iz nahrbtnika.

časi : Dovje – Dovška Rožca   2-3 ure; Dovška Rožca – Dovška Baba   30 minut; Dovška Baba – Hruški vrh – Rožca   1 uro; Rožca- Planina pod Golico   2 uri; Skupaj :   6-  7 ur

Varianta :
Z vrha na zahod na sedlo Mlinca 1581m pod Kurjeki in na Erjavčev rovt ( planina Mlinca ) pod Kališem, nekaj časa po gozdni cesti, nato po stezi nazaj v Dovje.

časi : Dovje- Dovška Rožca    2 -3 ure; Dovška Rožca – vrh   30 minut; Vrh- sedlo Mlinca   45 minut; Sedlo mlinca – Dovje   2 uri; Skupaj :   6 – 7 ur

                                                                                                      Toni Žižmond
                                                                                                         041 458 729
                                                        GOLICA

Golico brez dvoma poznamo najbolj po neskončnem številu Narcis, ki maja ali junija pokrijejo njene travnike. Z juga je videti dokaj položna in razpotegnjena gora z najvišjim vrhom Velika Golica, nekoliko nižja vršička sta vzhodno v njenem grebenu pa sta Krvavka in Mala ( Adamčeva ) Golica. Severno pobočje je strmo in poraslo z gozdom. Z vrha se lepo vidi na zahod proti Kepi, južno pod Golico pa prostrano valovito dobravo Planine pod Golico. Na vzhodu se odpre pogled  po grebenu vse do Vajneža in še naprej. Naša tura bo potekala iz Planina pod Golico po gozdni cesti mimo Savskih jam ( nekoč rudišče železove rude ) do planine Markljev rovt. Od tu bomo pot nadeljevali po planinski  poti skozi gozd  na sedlo Suha. Z sedla bomo našo pot nadeljevali še do koče na Golici. Za zahtevnejše udeležence ali še željne hoje bo varianta, da se podajo z vodnikom na vrh, dokler se lahko ostali prepustijo prekrasnim razgledom in lepoti narave. Od koče bomo sestopili po poti v Planino pod Golico na naše izhodišče.

Zahevnost: lahka pot
Oprema:  pohodne palice, priporočljivo količino tekočine, zaščita proti soncu in tudi klopom
čas hoje: 5 – 6 ur
                                                                               Jurij Drev ( 041 776 269 )    
                                                                                                              

 

 

Iskanje